Allegra Lab Helsinki esittäytyy – Emma Hirsimäki

22/12/2021

Allegra Lab Helsinki ry:n uusi harjoittelija Emma Hirsimäki on aloittanut Tutkitusti-hankkeen tiedeviestinnän harjoittelijana marraskuussa 2021.

Emma on poikkitieteellinen luonne ja hän opiskelee tietojärjestelmätiedettä sekä historiaa Jyväskylän yliopistossa.

Emma hakeutui lukion jälkeen opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi mutta totesi, että yliopisto olisi lähempänä sitä omaa juttua. Akateeminen vapaus suunnitella omia opintoja kiinnosti Emmaa. Studia-messuilla tuli vastaan Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta ja innokkaat opiskelijat jäivät sieltä mieleen.  Aluna perin sivuaineena aloitetut historian opinnot Emma aloitti virallisesti syksyllä 2020, kun maailmantilanne, eli korona, näytti siltä, että opintoja voisi suorittaa enemmänkin.

Emmalla on kaksi kandia yhtäaikaisesti työn alla. Historian puolella on meneillään tutkimussuunnitelman kirjoittaminen. Emma haluaa tutkia IT-alan historiaa työllistymisen näkökulmasta. Alan ajatellaan aina olleen miesvaltainen, mutta vielä 60-luvulla IT-ala nähtiin naisille hyvinkin sopivana ja sitä mainostettiin jopa Cosmopolitan naistenlehdissä! Tietojärjestelmätieteissä taas Emma on kiinnostunut big datasta ja sen hyödyntämisestä historian tutkimuksessa, ja kuinka sitä voidaan käyttää eri tavoin tässä kontekstissa apuvälineenä.

Siitä, että Emma on päätynyt harjoittelijaksi Allegralle, on somea kiittäminen. ”Somealgoritmit ilmeisesti muistivat, että olin aiemminkin seurannut Allegran tapahtumia.  Facebookissa tuli myös vastaan harjoittelijailmoitus. Tiedeviestintä kiinnostaa, ja kuukausi on nyt takana.” Allegraa hän kuvailee tuntemansa Tutkitusti-hankkeen kautta: ”On ollut mielenkiintoista, kun on päässyt joulukalenterin kautta lukemaan artikkeleita.” Emman mielestä ihmisillä on luontainen tarve tietää syitä asioiden ja ilmiöiden taustalla. Eli Allegra näyttäytyy hänelle tiedon lähteenä, josta aina löytyy uutta ja mielenkiintoista. ”Tiedon viidakko! Etenkin nyt mis-ja disinformaation aikaan tämä on tärkeää.”

Tulevaisuudelta Emma toivoo aina jotain uutta. Mieluiten seikkailuja, sillä parhaiten oppii, kun heittäytyy altaan syvään päätyyn. Aina kun on lähtenyt ennakkoluulottomasti uuteen mukaan, sitä on löytänyt jotain mikä itseä kiinnostaa. Sitä näkee uusia mahdollisuuksia, joita ei muuten olisi nähnyt. Eli avoimesti ja ennakkoluulottomasti eteenpäin!

Lyhyesti

Onko korona-aika tuonut jotain positiivista muutosta arkeen?

(Pitkä hiljaisuus.) Pidän etäopiskelusta, etänä on ollut helpompi kommunikoida tietyissä konteksteissa ja se on auttanut introverttiä luonnetta. Siivottua tulee enemmän, lähinnä siksi kun on enemmän kotona. Palautumisen merkitys on myös konkretisoinut. Kun kaikki tapahtuu samasta paikasta käsin, asiat täytyy vain lopettaa ja sulkea välillä mielestä.

 Paras paikka Jyväskylässä?

Tykkään Jyväsjärjärvestä ja kaikesta mitä on sen ympärillä. Vesielementti on tärkeä, sillä olen meren rannalta kotoisin.

Mikä saa sydämen sykkimään nopeammin?

Adrenaali.

Lukuvinkkisi joululomalle?

Randal Munroen What if?

Kahvi, tee vai kaakao?

Aamulla kahvi, loppupäivä teellä.