Allegra Lab Helsinki esittäytyy – Miia Halme-Tuomisaari

20/09/2018

Miia Halme-Tuomisaari on yksi Allegra Lab Helsingin perustajajäsenistä ja hallituksen puheenjohtaja.

Miia on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistolta. Jo perusopintovaiheessa hän huomasi yllätyksekseen olevansa kiinnostunut kansainvälisestä oikeudesta. Miia kertoo ajatelleensa, että antropologia kaipaa rinnallensa jonkin pragmaattisemman tulokulman. Oikeustiede tilkitsi kyseistä aukkoa oivallisesti. ”Aluksi kiinnostukseni ei ollut analyyttista, mutta kansainvälinen oikeus osoittautui kuitenkin nopeasti antropologisesti kiehtovaksi kentäksi”. Lopulta Miia koki haluavansa syventää kiinnostustaan – hän teki laajan sivuaineen kansainvälisestä oikeudesta maisteriopintojensa yhteydessä. Tämän jälkeen Miia jatkoi oikeustieteen kentällä, suorittaen LL.M (Master of Laws) – tutkinnon.

”Minusta ei missään nimessä pitänyt tulla tutkijaa”, Miia toteaa nauraen. Gradun työstäminen osoittautui kuitenkin mukaansa tempaavaksi ja koukuttavaksi, vieden Miian lopulta tutkijakouluun. Vuonna 2008 Miia väitteli antropologiasta toimien samanaikaisesti tutkijana oikeustieteellisessä. ”Olen toiminut ajoittain puhtaasti antropologian, toisinaan taas enemmän kansainvälisten suhteiden tutkimuksen parissa”, Miia kertoo.

Miten Allegra Lab Helsinki sitten sai alkunsa? ”Allegran juuret ovat hyvinkin anarkistiset ja radikaalit”. Saksassa työskennelleessään Miia ei kokenut sopeutuvansa paikalliseen, hierarkkisesti johdettuun akateemiseen yliopistomalliin. Onnekseen hän löysi kollegoidensa joukosta hengenheimolaisia, joiden kanssa jaetusta yhteisestä kokemuksesta sai alkunsa Allegra Laboratory – henkireikä, joka mahdollisti virallisen institutionaalisen kontekstin ulkopuolelle asettuvan akateemisen luovuuden manifestoinnin.

Allegra Laboratory lanseerattiin vuonna 2013. Vuotta myöhemmin perustettiin Allegra Lab -yhdistys, joka toimi taustaorganisaationa Allegra Laboratoryn verkkotoiminnalle. ”Nopeasti heräsi kuitenkin ajatus, että olisi tärkeää tehdä jotakin sekä suomenkielellä että Suomeen maantieteellisesti rajautuen”, Miia sanoo. Kyseisestä ajatuksesta syntyi Allegra Lab Helsinki – Allegra Laboratoryn suomalainen sisar.

Miian rooli Allegra Lab Helsingin toiminnassa on elänyt ja muuttanut muotoaan vuosien varrella. Tällä hetkellä Miia kokee uudenlaisten yhteistyöväylien avaamisen keskeisimmäksi tehtäväkseen. ”Kohtaan ihmisiä sekä ideoita ja työstän niistä tiimimme kanssa projekteja”, Miia tiivistää.

Mitä Allegra oikeastaan on? ”Iloluontoinen, vakavamielinen, sitoutunut, kevytkenkäinen ja kepeä – ehdottomasti she”. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Miia kuvailee Allegraa persoonallisuudeksi ja toimijaksi, jonka muodosta kukaan ei ole täysin tietoinen. Allegra on Miian mukaan ideaali, joka edustaa täydellistä olemassaolon ja yhteistyön muotoa tai tasoa. Jotakin, minkä keskuudessa hierarkialla ei ole merkitystä ja missä ideat saavat liikkua vapaasti. Jotakin, mikä ei mahdu formaatteihin tai käsitteellisiin muotoihin. ”Toisaalta se on jotakin hyvin konkreettista ja pragmaattista, toisaalta jotakin täysin muodotonta. Intellectual love child”, Miia hymyilee.

Kerro lyhyesti;

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Millä vapaa-ajalla? On vain elämää ja työ on yksi osa sitä. Toisaalta yritän kuitenkin piirtää työlleni rajat ja erityisesti viikonloppuisin olen offline. Pyrin siihen, että osaisin nauttia rutiineista.

Millainen oli kesäsi?

Olin paljon ulkona, luonnossa. Nukuimme teltassa ja olimme veden äärellä. Vietimme aikaa perheen kesken.

Miten vietät sunnuntaisi?

Ideaalissa tilanteessa sunnuntaita sävyttää kiireettömyys ja hitaus – lounge jazz soi, edessäni valtava caffé latte. Sunnuntaisin katoan mieleni haavekuviin. Usein todellisuus näyttää kuitenkin kaoottisemmalta.

Mikä on lempipaikkasi Helsingissä?

Helsinki kaikkinensa, etenkin pyörän selästä koettuna. Helsinki on minun kaupunki, koen olevani hyvin omistava sen suhteen. Silloin kun Helsingissä on valoa, se on äärettömän kaunista.

Teksti & kuva: Ronya Hirsma