”Lemmikki vai kyljys?” Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu?

17/12/2020

ALH järjesti marraskuun lopussa 23.11.2020 yhteistyössä Voima-lehden organisoiman Spektaakkeliakatemian kanssa ruokateemaisen keskusteluillan Lemmikki vai kyljys? Kuinka ruokakulttuurimme muuttuu? Kulttuurikeskus Stoassa Itäkeskuksessa. Tapahtuma striimattiin verkkoon Tutkitusti -kanaviin.

Tilaisuus toteutettiin osana Arvot, Ideaalit ja Muutos -hanketta, jossa tutkimusta, tapausanalyysiä ja yhteiskunnallista keskustelua yhdistämällä pohditaan, kuinka uudenlaisten ideaalien integroitumista voidaan edistää osaksi yhteiskunnan toimintaa.

Keskustelussa olivat mukana uudistuvaa maanviljelyä ja kumppanuusmaataloutta tutkiva tutkija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja KTT Galina Kallio, oikeusteorian, filosofian ja eläinoikeuksien erityisasiantuntija OTT dos. Visa Kurki, yhteiskuntatieteiden tohtori ja tietokirjailija YTT Salla Tuomivaara sekä hyönteiskokki ja pienpanimoyrittäjä Topi Kairenius. Keskustelua ohjasi Spektaakkeliakatemian toimittaja ja taiteilija-aktivisti Jari Tamminen, joka esitteli tilaisuuden alussa myös Spektaakkeliakatemian vastamainoksia Stoassa.

Illan keskustelu painottui tuotantotapoja koskeviin arvomuutoksiin, sekä eläinten syömiseen liittyvien arvojen ja merkitysten arviointiin esimerkiksi ekologisten haasteiden ja eläinten oikeuksien yhteydessä. Keskustelun lomassa pohdittiin esimerkiksi, minkälaisia muutoksia vaadittaisiin kestävän ja eettisen ruokatalouden järjestämiseen. Vaihtoehdot vaihtelivat koko kapitalistisen järjestelmän purkamisesta maltillisempiin ratkaisuihin, kuten keinolihan kaltaisten vaihtoehtojen hiljattaiseen valtavirtaistamiseen. Pohdinta johti muistutukseen arvojen muodostumisesta. Ihmisen arvot muodostuvat helposti sen oikeuttamisen ympärille mitä hän arkipäiväänsä haluaa sisällyttää. Jos ihminen haluaa syödä jotain, hän toimii usein arvoiltaan tämän edistämiseksi. Suhteemme ruokaan on muutoksessa ja tätä muutosta ajavat monenlaiset voimat. Keskustelun perusteella ruoantuotannon lähitulevaisuutta ohjaavat keskustelu kestävistä arvoista, sekä niiden integroiminen tulevaisuuden ruokakulttuurin ja arkeen.

Tapahtumapaikka

Kulttuurikeskus Stoa, Itäkeskus.

Mukana

Tutkitusti.

Voima

Häiriköt-päämaja

Spektaakkeliakatemia

Stoa

Vastaavat tuottajat

Johanna Salminen

Avustavat tuottajat

Jonni Karlsson