Piiloöljy-ilta

24/01/2020
Kuvat: Pekko Korvuo

Allegra Lab Helsingin ja Häiriköt-päämajan yhteinen Tieteiden yön tapahtuma keräsi ilahduttavan runsaasti yleisöä. Sofia Future Farmissa pidetty, Piiloöljy-ilta -nimellä kulkeva tapahtuma toi esille kaksi ajankohtaista teemaa: kestävän ruoan tuotannon ja tekstiilituotannon. Öljy on yhteiskuntamme tuotteiden yleinen, mutta huomaamaton rakennuspalikka, vaikka sitä on niin ruoassa, vaatteissa kuin käyttötavaroissa. Piiloöljy-teema toimi siis siltana illan kahden aiheen välillä. Iltaa alustamassa oli paikalla AntroBlogi, tarjoten antropologisia ajatuksia ja johdatuksia illan keskusteluihin ja piiloöljy-teemoihin.

Kummankin aiheen parissa vietettiin reilu tunti. Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen veti ruokakeskustelua, ja paneelissa istuivat erikoistutkija Minna Kaljonen, Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan koordinaattori Pirjo Apell ja Marttaliiton ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämispäällikkö Salka Orivuori. Kevennyksenä nähtiin Häiriköiden häkkikanalavideo, malliesimerkki toimivasta kansalaisaktivismista. Kyseisen videon avulla S-ryhmä on saatu tekemään suunnitelma häkkikanaloista luopumiseen. Eetti ry:n kanssa yhteistyössä tehty kulutuszombivideo taas johdatti illan vaateteemaan.

Happy Years 64:n Sirkku. Kuvat: Pekko Korvuo

Vaatekeskustelun avasi kestäviä tyylejä ja pikamuodittomia valintoja esittelevä vaatenäytös, joka tuotettiin yhteistyössä Happy Years 64 -seniorijärjestön kanssa. Senioreiden lisäksi mukana oli kolme nuorta, jotka esittelivät omia lempivaatteitaan ja vaatelainaamo Vaatepuun valikoimia.

Malli Helmi. Kuvat: Pekko Korvuo

Vaatekeskustelua veti Miia Halme-Tuomisaari (VTT, dos.) Allegra Lab Helsinki -yhdistyksestä. Paneelissa olivat mukana muotoilun ja muodin tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki, Pure Waste Textiles -yrityksen perustajaosakas Hannes Bengs, Vaatepuu Helsinki -vaatelainaamon toimitusjohtaja Soile-Maria Linnemäki sekä vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyy. Keskustelun avauksena jokainen kertoi, mitä heillä on päällään. Materiaaalien ja mieltymysten kautta päästiin pureutumaan erilaisiin tuotannollisiin ongelmiin ja vaihtoehtoisiin tekstiilintuotannon tapoihin. Yleisöllä oli myös mahdollisuus päästä hypistelemään pyykkinarulla roikkuvia vaatteita, joiden materiaali-infot herättelivät miettimään tuotantoa ja kestävää kulutusta haptisten kokemusten kautta.

Saarnoja ei illan aikana kuultu, pikemminkin valintoja helpottavia faktoja esimerkiksi vaatteiden materiaalien ja hoidon suhteen. Jos aiheista jäi tiedonjano, kannustamme selailemaan esimerkiksi Tutkitusti-hankkeen kuratoimaa Piiloöljy-illan tieteellistä lukulistaa.