PIILOÖLJY

Allegra Lab Helsingin ja Häiriköt-päämajan yhteisessä Tieteiden yö -tapahtumassa 16.1.2020, tarkasteltiin yhteiskuntamme öljyriippuvuutta ja mahdollisuuksia kestävään ruoan ja tekstiilien tuotantoon. Piiloöljy -illan aikana mukana keskustelussa olivat arjen päätöksentekijät, aktivistit ja tutkijat sekä tyleisö!

Iltaa alustamassa oli paikalla AntroBlogi, tarjoten antropologisia ajatuksia ja johdatuksia illan keskusteluihin ja piiloöljy-teemoihin.

Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen veti ruokakeskustelua, ja paneelissa istuivat erikoistutkija Minna Kaljonen, Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan koordinaattori Pirjo Apell ja Marttaliiton ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämispäällikkö Salka Orivuori. Kevennyksenä nähtiin Häiriköiden häkkikanalavideo, malliesimerkki toimivasta kansalaisaktivismista. Eetti ry:n kanssa yhteistyössä tehty kulutuszombivideo taas johdatti illan vaateteemaan.

Vaatekeskustelun avasi kestäviä tyylejä ja pikamuodittomia valintoja esittelevä vaatenäytös, joka tuotettiin yhteistyössä Happy Years 64 -seniorijärjestön kanssa. Senioreiden lisäksi mukana oli kolme nuorta, jotka esittelivät omia lempivaatteitaan ja vaatelainaamo Vaatepuun valikoimia.

Vaatekeskustelua veti Miia Halme-Tuomisaari (VTT, dos.) Allegra Lab Helsinki -yhdistyksestä. Paneelissa olivat mukana muotoilun ja muodin tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki, Pure Waste Textiles -yrityksen perustajaosakas Hannes Bengs, Vaatepuu Helsinki -vaatelainaamon toimitusjohtaja Soile-Maria Linnemäki sekä vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyy. Keskustelun avauksena jokainen kertoi, mitä heillä on päällään. Materiaaalien ja mieltymysten kautta päästiin pureutumaan erilaisiin tuotannollisiin ongelmiin ja vaihtoehtoisiin tekstiilintuotannon tapoihin. Yleisöllä oli myös mahdollisuus päästä hypistelemään pyykkinarulla roikkuvia vaatteita, joiden materiaali-infot herättelivät miettimään tuotantoa ja kestävää kulutusta haptisten kokemusten kautta.

Tapahtumapaikka
Sofia Future Farmin Bistro Kiseleffin talolla

Mukana
Tutkitusti-tiedeviestintähanke
Häiriköt-päämaja
AntroBlogi
Eettisen kaupan puolesta
Vaatelainaamo Vaatepuu Helsinki
Pure Waste Textiles.

Vastaavat tuottajat
Emmi Huhtaniemi & Nina Maskulin

Avustava tuottaja
Alina Rapin