ALLEGRA LAB HELSINKI ESITTÄYTYY – Alina Rapin

14/04/2020

Alina Rapin on Allegra Lab Helsingin tuore projektikoordinaattori. 

Alinan taipale antropologian parissa sai alkunsa vuonna 2011, Helsingin yliopistossa. Antropologian opintojen ohella Alina luki pitkänä sivuaineena kansainvälistä oikeutta, joka vei sittemmin mukanaan. Kandidaatintutkielmassaan Alina käsitteli humanitääristä avustustyötä ja sen neutraaliutta. Myöhemmin Alina sai huomata, että pitkäaikainen kiinnostus ihmisoikeuksiin konkretisoitui erityisesti yritysvastuussa. 

Halu painottaa oikeusantropologiaa yritysvastuun ohella sai Alinan palaamaan vaihto-opintojen aikana tutuksi muodostuneeseen Geneveen. Alina suoritti opintonsa maisterikoulussa Geneva Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID) pääaineenaan Anthropology ans Sociology of Development . Opinnot tarjosivat käytännönläheisen ja monipuolisen näköalapaikan kansainvälisen kehitysyhteistyön ja järjestökentän toimintaan. Antoisat vuodet opintojen parissa pakottivat toisaalta kohtaamaan järjestöalan kääntöpuolen. ”Kokemus palautti maan pinnalle ja riisui kaikki illuusiot ja harhakuvat. Kentän raadollisuus paljastui”. 

Syksyllä 2018 Alina palasi Suomeen ja aloitti trainee-ohjelmassa viestintätoimisto Milttonilla, toiveenaan tutustua yritysvastuuseen yksityisen sektorin näkökulmasta. Yritysviestinnässä navigoiminen osoittautui kuitenkin haastavaksi syväluotaavaan ja teoreettiseen ajatteluun mieltyneelle Alinalle. Edellisenä syksynä Alina alkoi etsimään uusia tuulia työrintamalla ja sai ilokseen huomata, että yhteinen sävel syntyi Allegra Lab Helsingin kanssa. 

Allegra Lab Helsingin äidin, Miia Halme-Tuomisaaren ja Alinan yhteys on säilynyt vuosia erityisesti jaetun akateemisen kiinnostuksen kautta. Profiloituminen oikeusantropologian kentällä on saattanut naisia yhteisten projektien äärelle useaan otteeseen. Edellisenä syksynä ajoitus oli kuitenkin optimaalinen. Allegra Lab Helsinki työskenteli vaateteollisuuteen liittyvän, Tieteiden yöhön kulminoituvan projektin parissa, joka veti Alinan mukaan osittain hänen pro gradu -tutkielmasta löytyneiden yhtymäkohtien kautta. ”Käsittelin erityisesti yritysvastuun ja pikamuodin välistä ristiriitaa”, Alina summaa. Yksittäinen projekti johti kuitenkin vakituiseen työsuhteeseen. Alina on tällä hetkellä aktiivinen erityisesti Allegran alla toimivan Tiedeagentuurin parissa. 

Nykyisessä roolissaan Alina toimii pääasiassa viestinnän ja projektisuunnittelun osa-alueilla. Tällä hetkellä Alina on vastuussa erityisesti Helsingin yliopiston antropologian työelämäkurssin suunnittelusta ja koordinoinnista. Alinan mukaan Tiedeagentuuri mahdollistaa moninaisten intressien yhteen saattamisen. Tutkimustiedon parissa työskentely risteää saumattomasti populaarien ja kaupallisempien elementtien kanssa. ”Pystyn yhdistämään eri osa-alueita, ilman että minun tarvitsee tehdä kompromisseja sisällön suhteen”. 

Millainen toimija Allegra on Alinan mielessä? Monialainen ainakin. ”Allegra on vähän niin kuin mustekala”, Alina nauraa. Lonkerot liikkuvat moniin suuntiin vetäen eri alojen tekijöitä ja asiantuntijoita yhteen jaettujen intressien äärelle. Tieteentekijöiden ja taiteilijoiden yhdessä tuottama ja paketoima sisältö palvelee tavallista yleisöä, taustasta riippumatta. 

Kerro lyhyesti; 

Mitä teet vapaa-ajallasi? 

Urheilen, luen ja nautin parisuhteestani. Lisäksi leivon, porkkanakakku on ehdoton bravuurini. 

Löytyykö pääsiäispöydästäsi mämmiä vai pashaa? 

Molempia!

Lempipaikkasi Helsingissä? 

Niitä on paljon. Viimeaikoina Talvipuutarha. 

Kirjavinkki karanteeniin? 

Kauneimpia viime aikoina lukemiani kirjoja on C.S. Lewisin kirjoittama Till We Have Faces. Lisäksi suosittelen Elena Ferranten Napoli-sarjaa. 

Teksti: Ronya Hirsma

Kuva: Pekko Korvuo