Allegra Lab Helsinki esittäytyy: Johanna Salminen

10/03/2022

Allegran tapahtumatuottaja Johanna Salminen on ollut toiminnassa mukana syksystä 2020. Johanna oli tuottamassa Allegra Lab Helsingin puheenjohtajan omaa kirjajulkaisutilaisuutta, kun koronaa oli eletty vajaan vuoden. Sieltä hänet kaapattiin toimintaan mukaan upean tilaisuuden päätteeksi.

Johanna valmistui viime kesällä 2021 kirjallisuuden tutkimuksesta filosofian maisteriksi, Oulun Yliopistosta. Kymmenen vuotta opintoja tuli päätökseen sen myötä, mutta oman alan töitä on tullut tehtyä jo paljon opintojen aikana. Kandinsa jälkeen Johanna muutti Helsinkiin puolison opiskelujen perässä ja hän työskenteli Helsingin kustantamoissa. Lisäksi hän on ollut Rosebudin kirjakaupassa myyjänä, minkä aikana kokemusta kertyi myös tapahtumien järjestämisestä.

”Maisterin tein Ouluun Helsingistä käsin. Pro graduni aihe oli Välttämätön paha – pahuuden ja oikeuden narratiivi Agatha Christien ensimmäisessä ja viimeisessä Hercule Poirot –kertomuksessa.

Otin tunnetun kirjallisuuden henkilön kaksi kirjaa, mikä ei ole ihan tyypillistä. Halusin tutkia muutosta pahuuden käsittelyssä, joka kahden kirjan välillä on tapahtunut. Julkaisujen kirjoittamisen välillä on nimittäin n. 20 vuotta.”  Klassinen salapoliisiromaani ja pahuus aiheena tuntuivat tarpeeksi jännittäviltä, Johanna kertoo ja jatkaa, että hän tutkii narratologiaa, eli miten tarinoita kerrotaan. ”On erittäin mielenkiintoista kenen ja minkälaisesta näkökulmasta asiat esitetään.”

Johannaa kiinnostavat edelleen samat tutkimukselliset aiheet ja haaveissa on mahdollisesti jatko-opinnot, eli opintojen tarina ei ole päättynyt vielä. Kymmenen vuotta sitten kun Johanna haki kirjallisuuden alalle, häntä veti sinne omat kiinnostukset ja harrastuneisuus. ”Tykkään lukea ja kirjoittaa, itseilmaisu on tärkeää ja monimuotoinen kulttuuritoiminta on aina ollut olennaista elämässäni.”  Vapaa-ajalla Johanna on järjestöaktiivi – kymmenen vuotta slokuvayhdistyksen p.j.nä tuli juuri täyteen. Yhdistys tekee Kummacon-tapahtumaa, joka on nuorten kirjallisuustapahtuma. Hän on mukana muissakin hankkeissa ja arki rakentuu monenlaisen projektiluontoisen kulttuuritoiminnan ympärille, mikä rikastaa elämää.  Pandemia on myös herättänyt uudelleen intoa lukemiseen, ja myös äänikirjojen ilot ovat löytyneet.

Tulevaisuudessa Johanna haluaisi kirjoittaa oman kirjan. ”Jos jostain rahoitus tärppää niin voisin paneutua asiaan. Näin ’vastavalmistuneena’ on myös hakuja käynnissä ja olen avoin uusien mahdollisuuksien suhteen!”  Allegraa Johanna kuvailee palapelinä, jossa on paljon osasia jotka sopivat yhteen ja joista kuva muodostuu hiljalleen.

Lyhyesti

Onko korona-aika tuonut jotain positiivista muutosta arkeen?

Ajan lisääntyminen on tarkoittanut aikaa harrastuksilla: aikaa lukea ja aikaa nauttia luonnosta, koska sitä riittää täällä Viikissä.

Mikä saa sydämen sykkimään nopeammin?

Hyvät tarinat, niihin on hyvä samaistua ja eläytyä

 Paras paikka Helsingissä?

Viikki! Hallainvuori on aivan ihana. Kivenheiton päässä on vanha Helsinki sekä metro.

Lukuvinkkisi kevääseen?

 Nyt on meneillään Virginia Woolfin Oma huone, joka perustuu hänen tunnettuun luentoonsa. Taisin myös jo lukea vuoden 2022 parhaan kirjan. Se oli Iida Rauman Hävitys. Tapauskertomus. Se oli todella vaikuttava ja kielellisesti ihana. Tasoja oli monia.

Kahvi, tee vai kaakao?

Kahvi. Ehdottomasti.